BOERDERIJ VREDEGOED

U staat hier bij boerderij Vredegoed.

 

Een monumentale langhuisboerderij met voorhuis, gebouwd in 1906 naar een ontwerp van W. van Vreeswijk om een melkveebedrijf annex kaasmakerij te huisvesten.
De wagenschuur en het ijzeren Art Nouveau toegangshek (deels zichtbaar) op het erf stammen ook uit die tijd!
Museumvrijwilliger en boerderijeigenaar Bert van der Tol woont tot op de dag van vandaag in het monumentale voorhuis en in het achterste deel zit het Streekmuseum Vredegoed.

Streekmuseum Vredegoed

Het museum geeft een boeiend beeld van het leven en werken rond 1900 in de dorpen Tienhoven en Oud-Maarsseveen en het veengebied eromheen. Zijn wij open komt u gerust kijken!

Wat is er nog meer te zien?

In 2016 hebben wij ons aangesloten bij de organisatie Rust.nu. Dat resulteerde in een leuk plekje voor fietsers en wandelaars om even een kopje koffie of thee te nuttigen, uit te rusten en de band op te pompen.
Daarnaast zijn wij medio 2017 officieel startpunt geworden van het 101-ste Klompenpad. Op het Zoddenpad,  dat achter op het boerderij-erf begint, kunnen bezoekers ons verhaal nu ook wandelend beleven in het gebied rondom de boerderij.
Kortom, er is van alles te beleven in Streekmuseum Vredegoed!

Wetenswaardigheden

De woning is rechthoekig met een symmetrische voorgevel en voorzien van een afgewolfd zadeldak van geglazuurde rode pannen. Rondom de ramen is er fraai siermetselwerk te zien.

 

Aan de zijkant is er een fraaie ingangspartij, gelegen in een inpandig getoogd portiek,. Een panelen deur met smeedijzeren hekwerk en boven- en zijlichten van glas in lood met bloemmotieven. Een gevelsteen zit naast de deur. In de zijgevel zijn dezelfde vensters als in de voorgevel.
Het interieur bevat waardevolle Art Nouveau elementen. In de hal ligt een marmeren vloer en op het plafond zijn schilderingen aangebracht in groen, wit en goud. De eiken trappartij naar boven is van verfijnd houtsnijwerk voorzien.

 

In de zijgevel naast de voordeur van de huidige boerderij is een gevelsteen gemetseld waarop staat vermeld: “De eerste steen gelegd door Marie J. Schoenmaker en Jansje S. Schoenmaker den 21sten juni 1906”.

Wilt u nog meer weten?

Voor 1906 heeft er ook al een boerenhofstede Vredegoed gestaan. Wanneer die gebouwd werd is onbekend, maar dat hij  in 1899 gekocht is is te zien op een koopcontract. Willem Grootendorst kwam in het bezit in 1858 bij akte van scheiding en hij verkocht hem aan Dirk Versteeg voor 22.440 gulden.
In april 1906 werd toestemming gegeven voor sloop van de aanwezige bebouwing om een nieuw voorgebouw neer te zetten. Dat is wat u nu ziet.
Het fraaie Jugendstil hekwerk is destijds gemaakt door smid Ares Vonk uit Maarsseveen. Een klein stuk van het  toegangshek is nog zichtbaar, maar het grootste deel staat in opslag voor restauratie.