DE KLEDERDRACHTPOPPEN

De prachtige collectie japonnen, hoeden en kostuums van Streekmuseum Vredegoed is een schenking van Stalhouderij Hilligers.

Audiofragment

Productie: Het Fotogenieke Geluid (www.verhaalplekken.nl)

  “Mijn naam is Piet Spiekman geboren in de Haverstraat in de stad Utrecht. Vanaf de start van het museum ben ik er rondleider. Mijn hobby’s zijn o.a. muziek, met name ben ik grote fan van Elvis Presley. Ook heb ik vele jaren honden getraind  o.a tot politiehond. Zelf heb ik ook altijd honden gehad en ook een eigen hondenclub.”

Kleding nette dames

Welke kostuum een dame precies aantrekt als ze op reis gaat, hangt af van het rijtuig – en het jaargetijde!
Zo draagt ze altijd handschoenen, maar als het zonnetje schijnt ook een hoed en een parasol om zich tegen de zon te beschermen. Bruin worden? Dat doen alleen boeren, die op het land werken.

Hoe oud zijn de kleren?

De kleding die je hier ziet is gemaakt naar originele patronen uit de periode 1870-1900.

In de handtas

Ook een tasje of buidel mocht niet ontbreken. Soms heeft zo’n tasje een mooie zilveren knip of beslag, om de zakdoekjes en snuisterijen veilig op te bergen. Een dame heeft ook altijd wat muntgeld bij zich!

Geen papiergeld?

Geld op zak is altijd handig, maar ook gevaarlijk. Wat als je beroofd wordt?
Papiergeld gaat daarom niet in de handtas, maar in een kleinere buidel verstopt in de rok van de japon.

Mannenmode

Mannen dragen nette maar comfortabele kleding. De hoge hoed is erg belangrijk!
Een goed verzorgde hoed wordt vaak afgeborsteld en zoveel mogelijk drooggehouden. Gelukkig kan je de hoed makkelijk opbergen in de stijlvolle doos die de firma Haack er altijd bij levert.
Ook had een man op reis vaak een zweep bij zich, om het paard aan te sporen. De zweep wordt gemaakt van taai esdoornhout, met leer en gevlochten touw.