HET WINKELTJE

In 2018 is dit kruidenierswinkeltje aan ons geschonken. Aalt Masmeijer verzamelde allerlei onderdelen uit de inventarissen van diverse winkels in Tienhoven, Oud-Maarsseveen en Breukeleveen.
Aalt heeft de winkel speciaal zo ingericht dat het eruit ziet als een echte plattelandswinkel van vroeger.

Audiofragment

Productie: Het Fotogenieke Geluid (www.verhaalplekken.nl)

“Mijn naam is Co Schouten, geboren in Maarsseveen in de Molenpolder en ik ben rondleider bij dit museum. Ik heb 77 jaar gewoond  op de Oudedijk midden in streek waar ook al mijn voorouders woonden. Mijn grootvader was een klein tuinder en ook broodvisser en onze buurman had een kleine boerderij. Bij hen heb ik in mijn jonge jaren veel mee geholpen en daardoor veel geleerd.”

In de schappen

In de kruidenierswinkel is van alles te koop: koffie, thee, koekjes, erwten, bonen, eieren, suiker, zout, aardappels, en zeep, maar ook praktische zaken zoals borstels (in de mand naast de toonbank), klompen, petroleum en zelfs onderhemden en -broeken. Begin twintigste eeuw wordt veel nog los uit de schappen afgewogen. De prijs wordt bepaald per ons, pond of kilo!
In de kruidenierswinkel komen vrouwen en kinderen dagelijks hun kleine boodschappen doen. Soms brengen ze hun boodschappenlijstje of -boekje – in de winkel ligt er ligt één uit 1939! De boodschappen worden met een mandfiets zoals die in het museum naar huis gebracht.
Vaak worden de boodschappen niet direct betaald. Het bedrag wordt samen met je naam in de winkel ‘op de lat’ gezet. Op zaterdag, als de man zijn loonzakje heeft gekregen, komt de vrouw de schuld betalen.

Winkelinventaris

De schappen komen uit de kruidenierswinkel van Izaak van Ee, de elektrische koffiemaler uit de winkel van Ab de Graaf en een paar uithangborden uit de winkel van Albert Hennipman.
Ook de kassa, de weegschaal en de voorraadtrommels komen van winkels uit de buurt. Sommige stukken zijn nog in de originele staat te zien op oude foto’s!
De verpakte producten in dit winkeltje dateren uit de periode van 1920 tot 1980. Ze zitten nog in de originele verpakking, vaak zelfs ongeopend, om een zo levensecht mogelijk beeld te geven van een Tienhovens winkeltje in vroeger tij. De collectie kruideniersproducten is langzamerhand gegroeid, vaak zijn ze door Tienhovenaren bij het opruimen van een huis gevonden en aan het museum gegeven.

De dorpswinkel

In de twintigste eeuw hebben Tienhoven en Oud-Maarsseveen een heleboel winkels. Alleen al op de Looydijk en de Laan van Niftarlake zijn er drie bakkerijen, een slager en zeven kruidenierswinkels.
De kruidenierswinkels zijn klein, soms heel klein, en meestal gehuisvest in een deel van het woonhuis of de boerderij. Ze leverden niet genoeg op om een heel gezin te eten te geven, maar het was voor de vrouw een manier om iets bij te verdienen terwijl haar man op het veen werkte. Door het karige loon van de veender zijn die extra inkomsten heel welkom.

Na de oorlog

Na de oorlog zijn deze kleine winkels langzamerhand verdwenen. Ze passen niet meer in het veranderde levenspatroon, steeds meer mensen doen hun boodschappen in grote supermarkten buiten Tienhoven.
Tegenwoordig hebben we weer een kleine dorpswinkel in Tienhoven: De Kastanjehoeve.
Maar ook hier in het Streekmuseum Vredegoed kunt u terecht: bij de ingang verkopen wij heerlijk oudhollands snoepgoed!

Minimuseum

Door de jaren heen is dit winkeltje een minimuseum geweest aan huis bij twee van onze vrijwilligers, Dik en Lous Roelofsen, uit Tienhoven. In samenwerking met de garage-tentoonstelling van Theo Schouten en het Schaatsmuseum werden er toen rondleidingen gehouden.
Toen Theo zijn tentoonstelling naar Vredegoed verhuisde, liep het bezoek aan het oude kruidenierswinkeltje terug. Nu is alles weer samengebracht.