MOLEN DE TROUWE WACHTER
Vredegoed route 18 van 23
Vredegoed route 18 van 23
Deze molen komt uit 1832 en heet ook wel een wipmolen. Wipmolens worden gebruikt om polders droog te maken, al sinds de 15e eeuw!
De wipmolen
Het hele bovenhuis van de molen kan draaien. Op die manier kon de molenaar de wieken op de wind zetten, zodat de molen altijd kon draaien als het waaide. De wipmolen heeft gedraaid tot 1950. Daarna is het binnenwerk eruit gehaald en is de onderkant is omgebouwd tot huis.
Natuurmonumenten heeft het tien jaar later gekocht en de molen teruggebracht in originele stand en weer ‘draaivaardig’ gemaakt. Hij draait dus nog steeds!
De Tweede Wereldoorlog
In het veengebied bij Tienhoven zijn in bezettingstijd veel onderduikers ondergebracht. De onderduikers werkten ook in dit gebied, maar liepen daardoor een groter risico om gepakt te worden. Tijdens het werk was iedereen steeds op hun hoede voor Duitse patrouilles.
Deze wipmolen was tijdens de Tweede Wereldoorlog in de wijde omgeving goed zichtbaar. Het was daarom een ideaal middel om te waarschuwen als er een patrouille aankwam. Bij onraad spoedde doktersvrouw van ’t Einde uit Tienhoven zich snel naar molenaar Arie van Garderen, zodat hij de molen in waarschuwingsstand kon zetten.
Hoe herkende je de waarschuwingsstand? De kap van de molen is dan naar Tienhoven gericht, met de wieken een klein stukje uit het lood. Het model van de wipmolen in het streekmuseum staat nu ook in de waarschuwingsstand. Gaat u daar eens kijken!
Na de bevrijding
Na de oorlog nam mevrouw van ’t Einde het initiatief om de molen de naam De Trouwe Wachter te geven. De dodenherdenking op 4 mei vindt nog steeds elk jaar plaats bij deze molen, die zo’n markante rol heeft gespeeld in de bezettingstijd.