ARBEIDERSWONING VAN GINKEL

QR-route Vredegoed route     4 van 23

Aan de Looydijk 6 stond vroeger een klein, typisch arbeidershuisje

De veenstekerfamilie Geurtsen, die er woonde, werd in de eerste helft van de twintigste eeuw uitgekocht door Harmen van Ginkel. Deze metselaar, die met zijn razendsnelle stem ook de prijzen opdreef als inboedelverkoper in Tienhoven en omstreken, zag potentie.

Opnieuw beginnen

Die potentie zat meer in het land, want Van Ginkel bouwde een royale woning achter het arbeidershuisje. In de grote schuur ernaast kon hij mooi zijn metselgereedschap, karren en bakfiets stallen. De familie Geurtsen mocht in het arbeidershuisje blijven wonen tot de bouw van het nieuwe huis gereed was. Daarna werd het huisje afgebroken en afgevoerd.

Heel de buurt op de been

Toen de bouw van het nieuwe huis klaar was, moest dat natuurlijk gevierd worden. Voor deze feestelijke gelegenheid werd een mooie foto gemaakt. Al die commotie betekende dat de hele buurt kwam kijken. Op de foto zien we daarom niet alleen de familie van Ginkel voor het arbeidershuisje staan, maar ook een scala aan buurtbewoners en de groenteboer.

 

Van links naar rechts staan op de foto: onbekend, Henk Verhoef, Mar van Ginkel, Harmen van Ginkel, Arie van Ginkel, Teus Degen, Henk Degen, Anne Ettikhoven en onbekend.