HET BOERENGEREEDSCHAP

EN DE ARRENSLEE

In deze ruimte staan allerlei boerenwerktuigen, maar ook een onderdeel van een hooiberg en een fraaie oude arrenslee.

Audiofragment

Productie: Het Fotogenieke Geluid (www.verhaalplekken.nl)

” Mijn naam is Piet Spiekman, geboren in de Haverstraat in de stad Utrecht. Vanaf de start van het museum ben ik er rondleider. Mijn hobby’s zijn o.a. muziek, met name ben ik grote fan van Elvis Presley. Ook heb ik vele jaren honden getraind  o.a tot politiehond. Zelf heb ik ook altijd honden gehad en ook een eigen hondenclub. “

 

 

 

 

Landbouwgereedschap

Om het land te bewerken heb je allerlei gereedschap nodig. Een zicht bijvoorbeeld, dat is een soort korte zeis om het koren mee te maaien. Met de pik werd het gemaaide koren opzij getrokken en met de garf werden de korenhalmen samengebonden. Na een lange dag op het land werd het gereedschap weer scherp gemaakt met het haargetuig en de haarhamer.

Gebruiksvoorwerpen ?

Echt vaak werd dit gereedschap op deze boerderij niet gebruikt. Het laagveen in de Vechtstreek is wat minder geschikt voor het verbouwen van koren. Wat wel vaak gebruikt werd, was de paardenschoen. De boer bevestigde deze onder de hoef van het paard als er op drassig land gewerkt moest worden. En in laagveen is het land vaak drassig!

De arrenslee

Deze mooie arrenslee komt uit 1891. Zo’n luxe slee zag je niet bij iedereen: je vond ze alleen bij rijke boeren of op buitenplaatsen. De boerin zit voorop en de boer, die het paard ment, erachter.

Het paard

De haam hangt om de hals van een paard en rust op de schouders. De trektouwen van de arreslee, ook wel de zelen genoemd, worden aan de haam vastgemaakt.
Omdat de slee vaak best hard gaat, heeft het paard een krans om met belletjes om zijn nek. Zo weten de wandelaars dat ze op tijd opzij moeten springen!

De berghaaf

Zie je de balk met de spil erin? Deze berghaaf wordt gebruikt om de kap van de hooiberg omhoog te draaien. Hij rust op de stoel aan de bergroe. Als de kap 20 tot 30 centimeter omhoog is gedraaid, wordt de grote beugel bovenaan een gat naar boven verplaatst. De berghaaf wordt dan losgemaakt en gaat naar de volgende roe.