DE MOOIE KAMER

In het voorhuis is er vaak een mooie kamer, waar de boer zelf eigenlijk bijna nooit kwam. Die kamer was vooral bedoeld om mee te pronken!

Audiofragment

Productie: Het Fotogenieke Geluid (www.verhaalplekken.nl)

“Mijn naam is Arie Kemp en ik woon al 83 jaar op de Achterweteringseweg in Maartensdijk en ben rondleider bij dit museum.  Je kunt dus wel zeggen dat ik goed geworteld ben in deze regio. Mijn hele leven heb ik of bij de molen gewerkt of voor anderen naast dat ik eigen boer ben. Ook bij ons thuis is er altijd een aparte mooie ‘zondagse’ kamer geweest met voor mij mooie herinneringen.”

Alleen hoog bezoek

De mooie kamer is speciaal om deftig bezoek te ontvangen, zoals de dominee of de pastoor.
Het is ook een kamer van geheimen: hier werden de zaken afgehandeld waar andere mensen niets mee te maken hadden. Bijvoorbeeld als de notaris langskwam. Of als het om geld ging, zoals wanneer de postbode de AOW kwam uitbetalen.

De postbode?

Ja, de postbode! In de Vechtstreek was dat lange tijd Theo Schouten, zijn postkantoortje staat ook in het museum. Theo denkt daar graag aan terug: in de mooie kamers telde hij het geld het liefst breed uit op tafel.
Inmiddels is Theo geen postbode meer, maar hij geeft nog wel af en toe rondleidingen in Streekmuseum Vredegoed. Vraag hem maar eens naar de mooiste kamers in de omgeving, hij heeft er een hoop gezien!

Mooie spullen

In de mooie kamer staan de meubels vaak op een vaste plek. In het midden staat een tafel met rechte stoelen eromheen. Tegen de muur staat een mooie kast, een dressoir en een theemeubel.
Waar zou de beker midden op tafel voor gebruikt worden? Daar zitten de sigaren en sigaretten in! Een kamer die blauw staat van de rook, dat is het toppunt van gezelligheid in de twintigste eeuw.

De kachel

De kleine kachel die hier staat is anders dan die in de woonkeuken. Dit is een salamander, een verfraaide potkachel die alleen bedoeld is voor verwarming. Met de sierlijke gietijzeren mantel past de kachel goed in de mooie kamer.
Zie je dat koperen keteltje? Dat kan in de kachel geschoven worden om water mee te koken. Door de ketel bij het houten handvat te pakken kan het hete water ingeschonken worden. Maar pas op, want als je schenkt komt het water naar je toe!

Het harmonium

Aan het harmonium zie je dat hier een protestants gezin woont. Heel soms wordt er klassieke muziek gespeeld, maar meestal zingt de familie rondom het harmonium samen psalmen, gezangen en liederen uit de zangbundel van Johannes de Heer.
Het harmonium lijkt misschien op een orgel, maar dat is het niet. Bij een orgel wordt lucht door pijpen geblazen, die allemaal een eigen toon geven. Bij een harmonium wordt lucht juist door metalen tongen gezogen, net als bij een accordeon en een mondharmonica.