HET BUITENMUSEUM 2

HET KOETSHUIS

De karren en koetsen die het Streekmuseum Vredegoed de afgelopen jaren heeft verzameld, komen het beste tot hun recht in een eigen ruimte.

De kaasbrik

Deze kaasbrik, geschonken door de heer Oudhof uit Nieuwer ter Aa, wordt in de twintigste eeuw gebruikt om kaas te vervoeren.
Hij is gemaakt van iepenhout met een vurenhouten bodem. De wielen zijn altijd voorzien van ijzerbeslag. De kaasbrik heeft meestal eenvoudige lampen.
De meeste wagens worden gereden met één paard. Als de wagen één of twee scheien langer is, heeft hij ook vaak een disselboom. Zo kunnen er twee paarden voor de kar!

Niet alleen voor kaas

Voor de boer is de kaasbrik een veelzijdig vervoermiddel: hij is makkelijk schoon te houden en kan ook ingezet worden voor kleine klusjes op het erf of zelfs voor begrafenissen.
De vrachtversie van de kaasbrik heeft een dekzeil, gespannen over essenhouten bogen, waaronder de vrachtrijder ook droog zit.
Om personen te vervoeren kunnen insteekbare zitplaatsen worden aangebracht. Liever met schapen de weg op? Dan waren losse hekken voldoende. Een multifunctionele wagen dus!

De omnibus

Deze omnibus is een originele omnibus uit 1938, geschonken aan het museum door de van Dijk uit Maarssen. De omnibus is een luxe rijtuig: de koetsier heeft een net uniform aan en ook de passagiers hebben vaak hun nette zwarte schoenen en mooiste kleding aan!
Deze omnibus heeft in de Tweede Wereldoorlog geholpen met het vervoeren van gewonden.
In 1900 komen de dure wagens uit de stallen van de buitenplaatsen te koop, omdat de rijke mensen ruimte willen maken voor hun automobiel. De boeren verdienen steeds meer geld en kunnen nu ook een mooie omnibus aanschaffen.

Uitrusting

Deze wagen heet omnibus of omnibus-brikje maar wordt ook wel de Hollandse bus genoemd.
Soms wordt de omnibus geleverd met een zomer- en een winterkap, zodat er met elk soort weer gereden kon worden. Op het platteland staat het rijtuig op ijzeren beslag, op verharde wegen loopt het op rubber.

Overige karren

Is de deur open? Loop dan gerust even naar binnen. In de schuur staat ook een Friese boerenwagen, een Zwitserse theewagen uit 1840 met een mooie kap, een open brik, een kleinere bolderwagen en een melkkar. Al deze wagens zijn schenkingen aan het museum!
Vooraan staat de kaaswaag uit 1728 van kaashandel J. Molenkamp uit Breukelen. Deze is tot 1972 hier in gebruik geweest. Daarna maakte de afgedankte waag een zwerftocht door Nederland. De kaaswaag eindigde in Drenthe met veel roest, maar is inmiddels weer in goede staat.