DOKTERSWONING

QR-route Vredegoed     15 van 23

Tienhovense oorsprong

Op de gevel van dit statige pand prijkt nog steeds trots de naam ‘Decem Mansi’. Onder deze Latijnse naam staat Tienhoven in de middeleeuwen al bekend: de eerste documenten dateren van 1243. Het is aannemelijk dat er toentertijd tien hoeven in de omgeving stonden, die het dorp haar naam hebben gegeven. De naam ‘Decem Mansi’ staat al op dit pand sinds de gemeente het bouwde als dokterspraktijk in de negentiende eeuw.

 

TB-schuurtje in de tuin
In de tuin van de dokterspraktijk werd een houten schuurtje gebouwd, waarin een TB-patiënt werd opgevangen. Toen dokter van Herwerden in 1918 met pensioen ging, werd het huisje uit de tuin gehaald en 300 meter verderop opgebouwd, nu als het lokale postkantoortje.

Onderschrift:

het voormalige TB-huisje in gebruik als hulppostkantoor. Voor het postkantoor staat postkantoorhouder en winkelier Hendrikus Dirk Duiveman met familieleden en een paar buurjongens.

 

Bibberend wachten
Van 1918 tot 1954 was T. van ’t Einde de dokter in Tienhoven. Patiënten zaten rillend te wachten op een houten bank in de statige maar tochtende ingangshal tot de dokter ze naar binnen riep. Een wachtkamer werd pas ingericht toen van ’t Einde met pensioen was. Hoewel het interieur hem weinig leek te deren, was van ’t Einde wel de man die het gebouw in 1939 liet verbouwen naar de huidige vorm. Terwijl timmerman-aannemer Hendrik van Walderveen de praktijk opknapte, hield van ’t Einde tijdelijk spreekuur in boerderij Vredegoed.

 

In totaal hebben elf dokters gewerkt en gewoond in dit pand, tot de dokterspraktijk in 2008 opgenomen werd in het dokterscentrum in de oude Hervormde pastorie.