BOERDERIJ VREDEGOED

QR-route Vredegoed     2 van 23

Welkom op boerderij Vredegoed!

Deze monumentale langhuisboerderij werd gebouwd in 1906 naar het ontwerp van Wim van Vreeswijk. Zie je de wagenschuur en het ijzeren Art Nouveau-hek op het pad? Die stammen ook uit deze tijd!

 

Toen Vredegoed werd gebouwd, was het een melkveehouderij met een eigen kaasmakerij. Vandaag is het een schapenboerderij – en een streekmuseum. De huidige eigenaar van de boerderij, Bert van der Tol, woont nog steeds achter de groene luikjes van het voorhuis.

Streekmuseum Vredegoed

Wie rondloopt op boerderij Vredegoed, kan zich zo weer even terug in de tijd wanen. Het achterste gedeelte van de boerderij is omgetoverd tot een streekmuseum, dat een boeiend beeld schetst van het leven en werken rond 1900 in de dorpen Tienhoven, Oud-Maarsseveen en het veengebied eromheen. Kijk vooral even of we open zijn, we verwelkomen u graag!

Wat is er nog meer te doen?

Komt u zomaar langsfietsen of wandelen? Bij het museum kunt u even uitrusten, uw band oppompen of een kopje koffie nuttigen. Sinds 2016 zijn wij aangesloten bij de organisatie Rust.nu.

 

Wilt u juist verder wandelen? Sinds 2017 is Vredegoed het officiële startpunt geworden van het 101e Klompenpad. Op het Zoddenpad, dat achter op het boerderij-erf begint, kunnen bezoekers ons verhaal nu ook wandelend beleven in het gebied rondom de boerderij.

Art Nouveau in volle glorie

U heeft vast de mooie lichtgroene luiken al gezien aan de voorgevel van de boerderij. In echte Art Nouveau-stijl, is het metselwerk alles behalve rechttoe rechtaan. Vindt u het fraaie siermetselwerk rondom de ramen ook niet prachtig?

 

Als u verder het pad op loopt, kunt u aan de zijkant van het pand het inpandig getoogde portiek bewonderen. De voordeur bestaat uit verschillende panelen met smeedijzeren hekwerk. Ziet u de lichten boven u en aan de zijkant? Dit glas in lood met bloemmotieven past goed bij de Art Nouveau bouwstijl, waar de nadruk lag op versiering en patronen uit de natuur.

 

Ook binnen sijpelen de Art Nouveau-elementen door. Als u door de voordeur zou stappen, komt u binnen in een ruime hal met een marmeren vloer, waar een eiken trap met verfijnd houtsnijwerk u naar boven leidt. Het plafond is versierd met schilderingen in groen, wit en goud.

De tijd vóór Vredegoed

Al voordat het huidige Vredegoed werd gebouwd, stond er op deze plek een boerderij. De geschiedenis van deze plek gaat dus nog veel verder terug! Hoever, dat weten we niet precies. Een akte van scheiding vertelt ons dat de toenmalige boerderij in 1858 in het bezit kwam van Willem Grootendorst, die de plek in 1899 weer verkocht aan Dirk Versteeg. De vraagprijs? 22.440 gulden!

 

Dirk besloot al snel de oude boerderij te slopen. In 1906 kreeg hij toestemming om een nieuw voorhuis te bouwen: hij bouwde Vredegoed zoals we de boerderij nu kennen. Als u goed kijkt, kunt u nog steeds een deel van het oude toegangshek zien.