MOLEN DE OUD-STRIJDER

QR-route Vredegoed     23 van 23

Komt voor de bakker!

Aan de Nieuweweg richting Breukelenveen stond eeuwenlang een unieke molen: de Oud-Strijder. Meerdere generaties van de familie Bakker bedienden de in 1669 gebouwde molen. De unieke grondzeiler wipkorenmolen was de enige in de omgeving die vanaf de grond kon worden bediend. Het malen van het meel gebeurde ook onderin de molen.

 

Onderschrift: Over een smalle loopplank droegen de molenaars zware zakken meel richting de weg, tot de komst van een nieuwe brug rond 1935.

 

De brug uit Friesland
De molenaar vulde de meelzakken in de molen en droeg ze richting de weg om vervoerd te worden naar de bakker. Met één zak op de rug en twee onder de armen – terwijl elke zak toch wel zo’n 70 kilo woog – liep hij behendig over de smalle loopplank. Pas tussen 1930 en 1935 kwam er een brug die de molen met de weg verbond. De iconische ophaalbrug kwam uit Friesland. Een latere bewoner liet de naam van de Oud-Strijder in de zijkant van de brug zetten.

 

Blijven malen
In 1937 werd de molen afgebroken. Achterop het terrein bouwde de familie Bakker een elektrische maalderij, waarmee ze tot 1953 hun brood verdienden. Daarna verhuisden ze naar Breukelen: de Oud-Strijder kon niet langer opboksen tegen de Korenschoof in Utrecht.

 

Onderschrift: Na het afbreken van de molen in 1937 wordt er nog een tijdje gemaald met een elektrische maalderij, die achterop het terrein is gehuisvest.