Onze collectie

is onderverdeeld in overzichtelijke subthema’s.

Timmermanswerkplaats

Timmermans werkplaats

Zowel de gereedschappen als de boerderij zelf geven een inkijkje in hoe men vroeger bouwde.

Smederij

Smederij

De smid was vroeger een belangrijk beroep. Samen met de timmerman was hij de ‘beroepsalleskunner’ in het dorp. In de smederij kun je zien waarom.

Kaasmakerij

Kaasmakerij

In onze regio werd op verschillende boerderijen kleinschalig kaas geproduceerd. Alle materialen daarvoor zijn te vinden in de kaasmakerij: hoe ging dit in zijn werk?

Veengereedschap

Veengereedschap

We bevinden ons in een laagveengebied, er werd vroeger overal om ons heen turf gewonnen. Met alle gereedschappen leggen we uit hoe het proces van turfwinning in zijn werk ging.

Huiskamer

Huiskamer

We hebben een huiskamer nagebouwd. Deze geeft een goed beeld van hoe het er in de kamer van een redelijk bemiddelde boer uitzag. Een schril contrast met dat van de veenwerkers.

Winkeltje

Winkeltje

De nieuwste aanwinst van het museum: een echt oud kruidenierswinkeltje.

Washok

Washok

Wie kent de befaamde Sunlight zeep nog? Een kookwas boven echt hout- of turfvuur, schrobben op een wasbordje, dan door de wringer… het was een heel karwei vroeger.

Keuken

Keukentje

We hebben ook een keuken met bedstee en ‘kelder’ nagebouwd. Ze geven de sfeer weer van de woning van een middenstander, denk aan een winkelier, een politieagent, een schoolmeester.

Boerengereedschap

Boerengereedschap

Het is ongelooflijk hoe hard werken het was op het land, alles ging met de hand en de werktuigen waren zwaar. We hebben alle originele werktuigen staan, dus kom kijken en verwonder je.

Museum.tv

Wij zijn ook te vinden op museumtv.nl. Zij wil een zo groot mogelijk publiek kennis laten maken met kunst en cultuur. Er staan vele musea op waaronder dus ook ons Streekmuseum. Wij wensen u veel plezier met het bekijken van de video’s en de reportages en zien u graag eens bij ons langskomen.