VOORMALIG GEMEENTEHUIS TIENHOVEN

QR-route Vredegoed     21 van 23

Trotse gemeente

In 1957 verzamelen de raadsleden van de Tienhovense gemeenteraad zich in het gemeentehuis. Het is een bont gezelschap: twee fabrieksarbeiders, een postbode en begrafenisondernemer, een broodvisser, een tuinder en twee agrariërs maken de dienst uit in Tienhoven. Het dorp van slechts 765 inwoners kan zo’n grote gemeenteraad maar lastig betalen. In 1957 wordt de gemeente – op dat moment de kleinste gemeente van Nederland – opgeheven. Tienhoven valt sindsdien onder de gemeente Maarssen, inmiddels Stichtse Vecht.

Onderschrift foto: Het gemeentebestuur van Tienhoven in 1957. Op de eerste rij, van links naar rechts: Willem Manten, burgemeester jonkheer Joan Huydecoper (die naast burgemeester van Tienhoven ook burgemeester was van Maarsseveen, Westbroek en Achttienhoven) en Evert Kroon. Daarachter staan secretaris van Vliet, Henk te Water, Jan de Graaf, Thijs Molenaar, Floor van de Wilt en Jan Hoogeveen.

 

Het wapen van Tienhoven
In de hoge boog boven de serre hing het gemeentewapen van Tienhoven: een rood schild met elf gouden vierkanten. Inmiddels is het wapen te bewonderen in de oudheidkamer van het gemeentehuis in Maarssen. Voor het in de gevel van het gemeentehuis hing, konden Tienhovenaren het wapen al aantreffen op een van de pilaren voor het hek van het kerkhof, waar het al in 1637 werd opgehangen.

Onderschrift: het wapen van Tienhoven.